Přes celou řadu informací, které proběhly v médiích, ohledně změn v úhradách pojišťoven za brýle a brýlové čočky pro jednotlivé skupiny pacientů, se k nám konečně dostaly informace z oficiálních míst.

Od 1. 8. 2019 nebudou moci pacienti uplatnit poukazy na brýle či brýlové čočky.

Opatření se bohužel týká i dětí do 14 let včetně a dospělých se složitou korekcí, u kterých měly být příspěvky zachovány. Bude možné přijímat pouze poukazy na optické pomůcky pro slabozraké a nevidomé (lupy, dalekohledové systémy, bílé hole, …) a všechny druhy okluzorů.

Tato situace nastala po schválení novely Zákona o veřejném zdravotním pojištění a splnění zákonné povinnosti Státního úřadu pro kontrolu léčiv, na jehož úřední desce byl zveřejněn seznam optických pomůcek pro přeohlášení. Seznam bohužel nebyl připomínkován a figurovaly na něm pouze výše zmíněné pomůcky pro nevidomé a slabozraké a dětské okluzory. Brýle, brýlové čočky či kontaktní čočky, jak pro dospělé tak pro děti, na něm zcela chybí a pojišťovny tedy příspěvky nebudou moci proplácet.

Náš partner, Živnostenská komora českých očních optiků, usilovně vede jednání o doplnění potřebných položek do systému úhrad. Jedná se o nouzové řešení, ale pevně věříme, že bude příslušnými orgány přijato.

Do té doby vás žádáme o shovívavost při zadávání zakázek. Zároveň vyzýváme ty, kdo už poukaz mají, ať s jeho uplatněním neotálí. Poslední den pro uplatnění poukazů bude 31. 7. 2019.